06 46 380 270 info@crowntext.nl

Samen met twee collega’s heb ik gewerkt aan de vertaling van IntelliWebSearch. Dit is een tool waarmee vertalers, tolken, terminologen en ander talig volk een hoop tijd kunnen besparen wanneer ze op internet de vertaling, de definitie of een synoniem van een term zoeken. Met IntelliWebSearch kun je namelijk met één handige shortcut geselecteerde tekst uit een willekeurig Windows-programma kopiëren en deze rechtstreeks verzenden naar een onbeperkt aantal zoekmachines, onlinewoordenboeken of -encyclopedieën. En als je eenmaal de juiste vertaling hebt gevonden van het begrip dat je zocht, kun je deze met een andere shortcut kopiëren en plakken in het programma waarin je op dat moment werkt. Klinkt handig, nietwaar?

IntelliWebSearch is een lichtgewicht tool ontwikkeld door vertaler Italiaans-Engels Michael Farrell. De tool is min of meer uit nood geboren. Bij een opdracht van een universiteit waarvoor hij een curriculum moest vertalen, kwam hij heel veel namen van natuurwetten tegen. Deze hebben natuurlijk doorgaans een standaardvertaling die exact moet worden overgenomen, wat betekende dat hij moest zien te achterhalen hoe deze wetten in het Engels heten. Dit betekende dus heel veel zoekwerk op internet en daarom zon hij op een manier om deze zoekacties min of meer te automatiseren.

Als je de vertaling van een term op de gewone manier wilt zoeken op internet, komen daar nog best veel handelingen bij kijken: de term selecteren, deze kopiëren, je browser openen, je favoriete zoekmachine openen en de term in het zoekvak plakken. Wanneer je de term wilt opzoeken op verschillende sites, bijvoorbeeld niet alleen op Google, maar ook op Linguee, Synoniemen.net en Wikipedia, moet je deze handeling voor elke website herhalen. Bovendien moet je op sommige websites ook nog bepaalde zoekparameters instellen, zoals de taal waarin je wilt zoeken. Dit zijn allemaal handelingen die in wezen vrij eenvoudig te automatiseren zijn en dat is wat Michael Farrell met IntelliWebSearch heeft gedaan.

Wanneer je IntelliWebSearch gebruikt, werkt een zoekactie als volgt: je kopieert de term waarnaar je wilt zoeken en drukt op Ctrl+Alt+B (deze shortcut kun je trouwens naar wens aanpassen). Vervolgens zie je het venster van IntelliWebSearch in beeld verschijnen:

 

Zoekvenster van Intelliwebsearch

In het zoekvak is de term die je zojuist hebt geselecteerd al ingevuld. Op het screenshot hierboven zie je de zoekacties die ik voor een reguliere vertaalopdracht het meest gebruik. In dit scherm kun je de zoekacties selecteren die je allemaal wilt uitvoeren. Wanneer je op de knop ‘Groepszoekactie’ drukt, worden alle weergegeven zoekacties uitgevoerd. 

De zoekacties kun je helemaal naar wens instellen. Zoals je op het bovenstaande screenshot kunt zien heb ik verschillende specifieke Google-zoekacties: zoeken op Google Nederland en Google United States, zoeken naar Nederlandstalige sites uit Nederland, zoeken met een wildcard, etc. Je kunt ook verschillende groepen met zoekacties maken en zo je zoekacties indelen per talencombinatie en specialisatie. IntelliWebSearch wordt standaard geleverd met een hele hoop reeds voorgeprogrammeerde zoekacties voor allerlei talen en vakgebieden. 

Wanneer je een passende vertaling hebt gevonden, selecteer je deze en druk je op Ctrl+Alt+C (ook weer aan te passen als je wilt). Vervolgens keer je terug naar de toepassing waarin je aan het werk bent en kun je de vertaling hierin plakken. Als je niets selecteert, keer je trouwens ook terug naar de toepassing waarin je bezig was. Wanneer je terugkeert naar deze toepassing kun je eventueel aangeven dat je alle zojuist geopende browsertabbladen wilt sluiten. Dit voorkomt dat je na meerdere zoekacties tig tabbladen in je browser open hebt staan. 

Daarnaast zijn er nog tal van andere handige functies en opties. Zo is er ook nog de mogelijkheid om een directe shortcut te gebruiken: je stelt een shortcut in en als je deze indrukt wordt de geselecteerde term direct in de door jou ingestelde zoekmachine of website opgezocht. Je kunt de tool tegelijk met Windows laten starten en aangeven in welke browser de zoekacties moeten worden uitgevoerd. Daarnaast werkt de tool met alle Windows-programma’s en dus ook met de meeste vertaaltools. Het enige waar je op moet letten is dat de shortcuts die je voor IntelliWebSearch gebruikt, niet overlappen met de shortcuts voor andere programma’s die je gebruikt. Ook is er een functie om woordenboeken op je harde schijf te doorzoeken, maar helaas heb ik deze nog niet aan de praat gekregen voor mijn Van Dale-woordenboeken. Bovendien heeft de tool ook nog de unieke Localize-as-you-go-functie, wat inhoudt dat je de tool zelf heel gemakkelijk kunt vertalen (nu onze vertaling klaar is, is dat natuurlijk niet meer nodig) of het Engels kunt aanpassen mocht je dat willen. 

Je kunt IntelliWebSearch drie maanden gratis uitproberen. Na de proefperiode zijn er een aantal licentiemogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Een bundel met drie licenties voor drie jaar kost 50 euro, wat eigenlijk geen geld is voor een tool die iedere dag zoveel gemak oplevert. Ga naar www.intelliwebsearch.com voor meer informatie. Hier vind je ook heel veel Help-artikelen en handige video’s.