06 46 380 270 info@crowntext.nl

Sinds afgelopen november gebruik ik een zit-stabureau. Mijn oude bureau beviel prima maar omdat onze zoon echt aan grotere kamer toe was, heb ik de zolder ingeruild voor het op een na kleinste kamertje van ons huis. Dit betekende dat ik aan vloeroppervlak flink moest inleveren, waardoor mijn bureau niet meer paste in mijn nieuwe kantoorruimte. Dat klinkt misschien als een degradatie, maar ik ben erg blij met mijn nieuwe werkplek. Anders dan op zolder kan ik nu naar buiten kijken. Dat ik nu minder ruimte heb, had ik daar graag voor over! 

In mijn zoektocht naar een ander bureau kwam ik al gauw uit bij een zit-stabureau. Ik heb namelijk nog weleens last van mijn rug. Dit is in het verleden soms zo erg geweest dat ik alleen kon liggen of staan, zitten was echt uit den boze. Best lastig als je vertaler bent. Hierom had ik al eerder een ergonomische bureaustoel aangeschaft, een kniestoel van Varier. Deze bevalt mij heel goed, ik zou niet meer anders willen. 

Een zit-stabureau leek mij een goed aanvulling hierop. Want zitten is immers het nieuwe roken, wordt tegenwoordig veel gezegd. Deze bewering is misschien ietwat overdreven, maar de risico’s van veel zitten, zoals hart- en vaatziekten, rugproblemen, kanker en nog veel meer, staan ondertussen niet meer ter discussie. Wat nog wel ter discussie staat, is of je deze risico’s kunt ondervangen met een zit-stabureau. Er is al veel onderzoek gedaan naar de voordelen van zit-stabureaus, maar de resultaten hiervan spreken elkaar nogal eens tegen. 

Aan de ene kant heb je de voorstanders van zit-stabureaus, die beweren dat deze bureaus bijdragen aan een kleiner risico op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Ook zouden mensen die staan tijdens hun werk, gemiddeld 50 calorieën per uur meer verbranden dan degenen die achter hun bureau blijven zitten. Maar uit andere onderzoeken is gebleken dat mensen die een zit-stabureau gebruiken op hun werk, thuis meer gaan zitten. En dit maakt de positieve effecten van het staan weer ongedaan. Daarnaast is een hele dag staan ook niet per se goed voor je: het is vermoeiend en verhoogt de kans op spataderen. Bovendien kun je bepaalde dingen waarvoor een fijne motoriek is vereist minder goed doen als je staat. 

En wat zijn mijn ervaringen? Ten eerste ben ik heel tevreden over het bureau dat ik heb gekozen, de Bekant van Ikea. Dit is ook het goedkoopste (elektrische) zit-stabureau dat ik heb kunnen vinden. Als je naar een speciaalzaak gaat, kosten soortgelijke bureaus al gauw het dubbele. Het oogt als een degelijk bureau, dat gemakkelijk is te bedienen. Je kunt hem ook eenvoudig vergrendelen, wat handig is als je kleinere kinderen hebt die graag op knopjes drukken. Over de duurzaamheid kan ik nog niet veel zeggen aangezien ik hem pas een maandje of vier heb. Ikea biedt wel een garantie van tien jaar op dit bureau. 

En dan nu over het staande werken. In het begin moest ik er erg aan wennen: ik kreeg snel zere voeten en/of pijn in mijn onderrug. Tegenwoordig kan ik zeggen dat ik het grootste deel van mijn werkdag sta. Ik probeer het wel af te wisselen en wanneer ik merk dat ik moe word (als ik op mijn bureau ga hangen) zet ik hem weer naar beneden. Meestal zit ik een half uurtje aan het begin van mijn werkdag, daarna gaat mijn bureau omhoog tot een uurtje of 12. Dan ga ik een half uur wandelen en vervolgens zit ik weer even om een broodje te eten. Hierna gaat mijn bureau weer omhoog tot drie uur (het einde van mijn werkdag). Dit werkt voor mij heel goed. Ik denk niet dat ik het zou redden om een hele dag te staan, maar dat hoeft voor mij ook niet aangezien ik ook geen traditionele kantooruren draai en tussendoor nog beweging heb.